Toplotne črpalke: naložba v prihodnost

Vas zanima energetsko učinkovita alternativa ogrevanju s kurilnim oljem ali plinom, ki energijo za delovanje pridobiva kar iz okolice – in to brezplačno? Toplotne črpalke so zanesljiv ogrevalni sistem za ogrevanje in hlajenje vaših prostorov, ki delujejo podobno kot klimatske naprave, le da so veliko prijaznejše za okolje.

Toplotne črpalke namreč energijo črpajo iz obnovljivih virov v okolici, kot so zemlja, voda in zrak. Tako pridobljeno toploto nato uporabijo za ogrevanje oziroma ohlajenje prostorov. Glede na vir energije ločimo 3 sisteme toplotnih črpalk: toplotne črpalke zrak voda, toplotne črpalke voda voda in toplotne črpalke zemlja voda.

Rezultat iskanja slik za toplotne črpalke

Toplotne črpalke zrak voda so investicijsko najcenejša vrsta toplotnih črpalk. Montaža in vzdrževanje teh črpalk je preprosto in cenovno ugodno. Najsodobnejše toplotne črpalke zrak voda omogočajo ogrevanje tudi pri zunanjih temperaturah do -25 °C.

Toplotne črpalke voda voda za delovanje izkoriščajo toploto podtalnice, ki je zaradi relativno visokih temperatur idealen vir toplote. Tovrstne črpalke so energetsko najučinkovitejše – tudi pri zelo majhnih zunanjih dimenzijah dajo toplotne črpalke voda voda veliko toplotno moč.

Začetni stroški naložbe v toplotno črpalko so sicer nekoliko višji, kot kaže tudi ta cenik toplotne črpalke. A sam nakup se vam zaradi velikih prihrankov pri ogrevanju – stroški ogrevanja se lahko zmanjšajo za več kot 50 % – kaj kmalu obrestuje.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *