Prednosti uporabe kakovostnih gum za naš avtomobil

Zamenjava različnih avtomobilskih delov je dostikrat pomembna takrat, ko najmanj pričakujemo. To lahko predstavlja velik strošek, če se nanj ne moremo pripraviti. Lahko pa se nam tudi zgodi, da moramo kupiti dvoje pare gum za letno in zimsko vožnjo. V vsakem primeru je dobro, če se zavedamo vseh prednosti, ki jih dobimo z njihovo zamenjavo. Konec koncev je to edini kontakt našega vozila z cestiščem po katerem vozimo. To pa pomeni, da so izredno pomembne za zagotavljanje naše in varnosti drugih udeležencev v prometu.

Kakovostne gume ohranjajo naš avtomobil na cesti

Pri vsakem avtomobilu so gume eden izmed najbolj obremenjenih komponent. To pa zato, ker predstavljajo edini kontakt s cesto. Pri tem morajo prenašati celotno težavo avtomobila ter razne fizikalne sile med zaviranjem in pospeševanjem. Poleg tega pa jim življenjsko dobo kratijo mraz, UV žarki, sol na cesti, groba podlaga cestišča ipd.

Kakovostne gume
Avtomobilske gume so eden izmed najbolj obremenjenih komponent avtomobila

Sčasoma se tako obrabijo in izgubijo svoj profil. To pa pomeni, da lahko pričnejo zdrsavati pri speljevanju ter ne morejo več zagotavljati varnega ustavljanja ter normalne vožnje.

Nakup novih gum nam prinese številne prednosti. Prva je ta, da brez težav ohranjajo naše vozilo varno na cestišču. Druga pa ta, da se veliko bolje obnesejo v mokrih cestnih pogojih, saj dober profil zmanjšuje pojav akvaplaninga.

Nove avto gume omogočajo nižjo porabo goriva

Stare in obrabljene gume za avto imajo precejšen vpliv na porabo goriva. To pa zato, ker ustvarjajo nepotreben upor vozila. Zato mora motor nadomestiti izgubo hitrosti z višjimi obrati delovanja. Višja poraba goriva pa je posledica, saj po nepotrebnem mučimo motor, da nadomesti izgubo oprijema s cestiščem z višjimi delovnimi obrati.

Video: Vpliv avtomobilskih gum na porabo goriva

Nakup novih avtomobilskih gum odpravi to težavo, kot tudi zavaruje naš motor, saj ne bo deloval z višjo močjo, kot mora. Obenem pa bomo lahko uživali številne prednosti, kot so nižja poraba goriva, krajša zaviralna pot, ter višji pospeški našega avtomobila.

Profil gum zagotavlja velik del zmogljivosti našega avtomobila

Glavni pokazatelj zdravja gum je vedno njihov profil. Če je ta še vedno dovolj globok, to pomeni, da se lahko zanesemo na visoko zmogljivost pospeševanja in zaviranja. Sama vožnja pa je tudi bolj gladka in sproščujoča, če je seveda cestišče v dobrem stanju.

Gume in njihov profil
Globina profila gum vpliva na vodljivost vozila

Veliko voznikov se ne zaveda, da avtomobilske gume pomagajo vzmetenju in posledično amortizerju, da uspešno absorbira razne udarce iz cestišča. Če so obrabljene, pa je vožnja bolj kaotična, saj smo neprestano izpostavljeni udarcem in vibracijam.

V vsakem primeru je priporočljivo, da na vsake 2-3 leta zamenjamo gume na našem avtomobilu. To lahko storimo tudi prej, če so obrabljene do te mere, da ne nudijo več primerne zmogljivosti in varnosti pri vožnji.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *