Iščejo se gradbinci > PREBERI

Prebujeni gradbeni sektor mrzlično išče delavce

Gradbinci so zelo iskan kader, ki pa še vedno nosijo stigmo preteklih zgodb.

Povprečno gledanje Slovencev na gradbince ni najbolj rožnato. Zato je v preteklosti v gradbenem sektorju delalo veliko tujcev iz bivše skupne države. Panogo so zaznamovale tajkunske zgodbe, plačilna nedisciplina je bila pravilo, ne izjema.

Kako v tako panogo pritegnite nove delavce?

Čeprav je gospodarske konec in se je panoga pobrala, naš pogled nanjo ni bistveno drugačen. Zato ne preseneča, da imajo gradbena podjetja stalne težave s kadri. Delno to rešujejo z uvozom kadrov z jugovzhoda, a tudi ti potujejo raje bolj zahodno, kjer so plače boljše, če že delovni pogoji nso.

Poglejmo najprej malce dlje od najbolj znane slike delavca v gradbeništvu: pomožnega delavca v delovni obleki, čevljih s kapico, lopato in samokolnico. Ta predsodek je potrebno prebroditi in pogledati realno, kaj so poklici v gradbeništvu, kaj se od delavcev zahteva, katera znanja so potrebna.

Večina najbolj iskanih gradbenih poklicev je iz nivoja poklicnega izobraževanja. Podjetja iščejo zidarje, tesarje, pečarje, betonerje, monterje gradbenih konstrukcij, kleparje – krovce. Večina dijakov teh profilov dobi službo takoj po koncu šole. A šole ne zadostijo vseh trenutnih potreb. Če se želite zaposliti v teh poklicih, imate veliko možnosti, če ste dovolj aktivni iskalci. To pomeni, da se javite na zaposlitvene oglase in kontaktirate gradbince. Veliko jih zaposluje kader z drugačno izobrazbo, ki je pripravljen na usposabljanje na delu ali začeti pri preprostejših delih in nato napredovati.

Druga možnost je, da si sami poiščete možnosti izobraževanja za poklice v gradbeništvu. Gradbene šole nudijo prekvalifikacije, ki v glavnem trajajo eno leto. Lahko pa se potrudite sami in naredite preverjanje za nacionalno poklicno kvalifikacijo. Ta nadomešča običajno izobraževanje in je lahko hitra pot do službe. Izpiti potekajo večkrat na leto za najbolj iskane poklice. Iz gradbene stroke se večkrat letno izvaja izpit za kvalifikacijo: Izvajalec / izvajalka visokih gradenj in izvajalec / izvajalka betonskih nizkih gradenj.

Tesno z gradbinci pa gredo tudi poklici, kjer je potrebno znanje upravljanja s stroji ali kamioni. Včasih je zavod za zaposlovanje financiral izpit za kamion, sedaj pa je tega manj ali sploh ne. Če želite opravljati s kamioni, boste morali izpit financirati sami, kar pa ni majhen znesek. A z izpitom in kodo 95 ste zaposljivi na več področjih. Če ostanemo pri gradbeništvu, še vedno potekajo velika infrastrukturna dela na hidroelektrarnah, slej ko prej se bo začelo z izgradnjo drugega tira in tretje razvojne osi. Premakniti bo treba na milijone kubikov zemljin in za to bo potrebno veliko voznikov kamionov in upravljalcev gradbene mehanizacije. Za upravljalce težke gradbene mehanizacije in voznike viličarjev izvajajo tečaje tudi ljudske univerze po različnih krajih v Sloveniji.

Za delo v gradbeništvu je veliko različnih možnosti in glede na trenutne trende, je za gradbince še vedno svetla prihodnost.

Več koristnih informacij za iskalce zaposlitve…

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *